zaterdag 15 februari 2014

Van knirp, knirp naar flotsj, flotsj

De etappe van Lajoux naar La Cure bracht me naar bekend terrein. De Gîte de la Grenotte is weer zo'n echte gezellige Franse gîte d'étappe met lekker eten en fijne contacten. Geen tijd om de blog te schrijven. Wel bijbabbelen met de eigenaars en met een Luiks koppel dat ik kende van een vorige vakantie hier en de groepen die zuidwaarts de Jura doortrekken uithoren over hun ervaringen.
En ook wel tijd voor een lange skype naar huis. Het was toch de veertiende?
De tocht ging door het Forêt du Massacre. Het bos van de moordpartij. De naam gaat terug op de 16e eeuw. Er was toen oorlog tussen Frankrijk en de toen nog erg losse verzameling staatjes in de Jura (deels veroveren, deels katholiek tegen protestants - in heel Europa waren toen legers onderweg met dat soort redenen). Een groep Italiaanse huurlingen die door Genève waren ingehuurd werden hier tegengehouden en verspreidden zich in het bos. Die kleine groepjes werden opgejaagd en uitgemoord.
De Franse verovering van de Jura heeft nog heel lang geduurd en bleef erg geweldadig.
En het weer blijft gek doen. 's morgens was het perfect, wel wat bewolkt, maar fijn sporen in de verse sneeuw van gisteren. In de middag werd het warmer en warmer : algemene dooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten