zaterdag 8 februari 2014

Groen lint

De planning was niet ideaal. Drie dagen "beneden" is wat veel. Maar de planning was toen, en nu zijn we hier, in de prachtige stad Genève en maken we het beste ervan.
Dat werd een wandeling langs de Aire en de Rhône. De bus bracht me in geen tijd naar Frankrijk. Dat was trouwens gratis : iedereen die hier een overnachting betaalt mag gratis op alle openbaar vervoer en dat in heel Genève.
Tiens : geen douane / geen paspoortcontroles meer.
Een kort stukje door de wijngaarden leidde naar de groene draad van vandaag - de Aire. Eerst een rustig riviertje in een brede vlakte. Ook hier zijn er grote werken om de rivier meer ruimte te geven : minder overstromingen in de stad en meer natuur. Nu nog niet mooi - dat komt wel. Verderop is de Aire steeds dieper ingesneden. Je loopt er in een ruige groene vallei en merkt amper dat je midden in de stad bent. Tot ze...  roemloos in een tunnel verdwijnt.
Dan maar overgeschakeld op de Rhône. Dat is een ander kaliber. Spectaculair diep ingesneden in de kiezelrots die achterbleef na de ijstijd ; blauw in de linkerhelft (water uit het meer) en okergrijs troebel in de andere helft (water van in de buurt van de Mont Blanc).
Onderweg zie je dan leuke voorbeelden voor andere landen. Bv. de postbodes rijden op elektrische scooters rond. Bv. een wegomlegging omwille van een dassenburcht (aan de rand in verkaveling !).
's Avonds kook ik mijn eigen kostje bijeen in de trekkerskeuken. Dat blijkt de enige plek waar je vlot met vreemden in gesprek raakt. In het restaurant en de lobby blijft iedereen opgesloten in zijn eigen smartphone luchtbel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten