donderdag 13 februari 2014

Dorp zonder centrum

Etappe Bellecombe - Lajoux. Bereweer. Een warmfront en een koudfront kort achter elkaar : dat geeft een heel vreemd weer. Gestart met sneeuwbuien en harde wind (in de rug - ikke blij). Over de middag was alles aan het smelten. En in de namiddag van alles door elkaar : natte sneeuw, korrelsneeuw, hagel... Gelukkig was ik net binnen op de gite : toen het heel erg werd met onweer en felle wind en hagelstenen van 1 cm.

Bellecombe was een heel vreemd dorp : het heeft geen centrum / nooit gehad. Het gemeentehuis staat ergens alleen midden in een weiland, ook de vroegere school; de kapel staat bij een boerderij...  Alle huizen zijn alleenstaande boerderijen.
Het dorp loopt langzaam leeg, nog zo'n 80 inwoners. Het waren er ooit 400. Kleine boerderijtjes die in de winter bijverdienden door klokjes in elkaar te zetten of diamanten te slijpen in opdracht van de grote luxemerken.

Nog iets nieuws ontdekt : toen men ergens in de 18e eeuw hier ook in de winter kwam wonen (ervoor kwam men hier alleen in de zomer) had men een enorme schrik dat alles zou afbranden. Daarom stak men voorraden en belangrijke bezittingen in een soort kruising van een bankkluis en een schuur : de "grenier fort". Die stond 40 - 50 m van het huis en kon dus niet afbranden samen met het huis. Ik zeg dus nooit meer "garage" of "koterij" tegen een "grenier fort".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten